Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, Viorel Jianu, a declarat, marți, jurnaliștilor că nu există autorizație pentru securitatea la incendiu pentru niciuna din cele trei firme care își desfășoară activitatea în clădirea unde se află și restaurantul Beirut, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Autorizație nu am reușit să găsim în arhivele noastre. Nu am reușit să găsim niciun act de autoritate emis de instituția noastră referitoare la niciuna din firmele care își desfășoară activitatea în locația respectivă”, a afirmat comandantul ISU Dobrogea, precizând că nu a existat o asemenea solicitare în acest an.
El a mai spus că localul respectiv a fost controlat de către ISU Dobrogea în anul 2010, atunci fiind găsite și nereguli.
„Au fost controlați în 2010 ultima oară. Având în vedere numărul mare de operatori economici care își desfășoară activitatea în județul Constanța, numărul limitat de personal pe care îl avem la nivelul Inspecției de Prevenire, dar și prevederile reglementărilor în vigoare care ne coordonează activitatea de prevenire noi avem obligația să facem o selecție de obiective care prezintă un anumit risc de incendiu și în situația asta se face un control undeva în jur de cinci ani să ajungem să acoperim aceste obiective. Atunci au fost găsite nereguli și aplicate sancțiuni legate de organizarea activității din câte îmi aduc aminte de instalații electrice”, a spus Viorel Jianu.
Întrebat dacă reprezentanții ISU nu ar fi trebuit să revină la firma respectivă să vadă dacă au fost îndreptate neregulile, el a precizat că această obligație revine administratorului societății.
„Obligația revine administratorului firmei să întocmească un plan de măsuri în conformitate cu neregulile găsite și să ne comunice modul în care au fost soluționate”, a explicat Viorel Jianu.
De asemenea, reprezentanții Primăriei Constanța au spus că firma care deține restaurantul nu-și reînnoise autorizația de funcționare. Ei au precizat că societatea a avut anul trecut autorizație, iar termenul legal pentru reînnoirea acesteia a fost 31 martie.
„Firma respectivă a funcționat autorizat până la data de 31 decembrie 2013. De la 1 ianuarie și până la 31 martie, conform regulamentului de autorizare al Primăriei Constanța toți agenții economici vin să se autorizeze sau să se reautorizeze după caz. Din acest motiv, Corpul de Control nu desfășoară acțiuni de control pe autorizații de funcționare decât după această perioadă sau dacă în această perioadă există sesizări, iar în cazul de față nu au existat sesizări”, au afirmat reprezentanții Primăriei Constanța.
Ei au mai spus că firma respectivă nu primise autorizație până la 31 martie, dar nu știau dacă au depus sau nu actele necesare ulterior acestei date. Lipsa autorizației de funcționare este contravenție, fiind sancționată cu 2.500 de lei.
În urma incendiului de la restaurantul Beirut, de la sfârșitul săptămânii trecute, și-au pierdut viața trei tinere, care lucrau în localul respectiv, iar alte patru persoane au fost rănite. În clădirea respectivă. în afară de restaurant, își mai desfășoară activitatea un pub și un casino.
Una dintre tinerele decedate este cântăreața localului, Ioana Nicoleta Cengher (22 de ani), din Costinești. Ea absolvise Școala Populară de Artă, iar acum era studentă la Drept. Tânăra obținuse multe premii și distincții la concursurile muzicale din țară și participase la numeroase festivaluri.
Celelalte două tinere care au murit în tragedia de la Constanța erau dansatoare. Nicoleta Vasilițeanu avea 23 de ani și era din Constanța, iar Mihaela Tucă avea 24 de ani și era din Mangalia.
De asemenea, în incendiu au fost rănite patru persoane – Nicoleta Buirencu, o dansatoare de 19 ani, care a fost transportată la un spital din București, un bărbat de 40 de ani, Adrian Roman, care s-a intoxicat cu fum și este internat la Spitalul Județean Constanța și două persoane care au fost transportate la spitalul din Constanța, dar în cazul lor nu a fost necesară internarea. Nicoleta Buirencu este studentă la Științe Economice, din Constanța.